Cluster C

Cluster C persoonlijkheidsstoornis

Wij behandelen mensen die lijden aan een persoonlijkheidsstoornis

Cluster C persoonlijkheidsstoornis

Wij behandelen mensen die lijden aan een persoonlijkheidsstoornis

Wat is een cluster C persoonlijkheidsstoornis?

We spreken van een persoonlijkheidsstoornis bij mensen die sinds lange tijd (vanaf het 18e levensjaar) vastlopen op meerdere gebieden in het leven, moeite hebben hun emoties te reguleren en moeilijk problemen kunnen oplossen die op hun pad komen. Deze mensen voelen en gedragen zich vaak anders dan anderen.

Cluster C persoonlijkheidsproblemen kent drie verschillende soorten stoornissen. Hier volgt een beknopte beschrijving van elk:

1. Ontwijkende persoonlijkheidsstoornis: Mensen met deze stoornis voelen zich vaak ongemakkelijk in sociale situaties en hebben een diepgewortelde angst voor afwijzing, kritiek of vernedering. Ze kunnen geneigd zijn zichzelf te isoleren en hebben weinig zelfvertrouwen.

2. Afhankelijke persoonlijkheidsstoornis: Mensen met deze stoornis hebben vaak moeite om zelfstandige beslissingen te nemen en vertrouwen sterk op anderen om hun emotionele en fysieke behoeften te vervullen. Ze hebben vaak een intense angst om verlaten te worden en kunnen zich vastklampen aan anderen.

3. Obsessief-compulsieve persoonlijkheidsstoornis: Mensen met deze stoornis hebben een sterke behoefte aan controle, perfectionisme en ordelijkheid. Ze hebben de neiging rigide te zijn in hun gedachten en gedragingen, en kunnen moeite hebben met flexibiliteit en spontaniteit.

Wat kun je er zelf al aan doen?

1. Praat met mensen die je vertrouwt. Het delen van je eigen gevoelens en gedachten en deze vervolgens spiegelen bij de gevoelens die er bij een ander worden opgeroepen helpt je bij het krijgen van perspectief.

2. Oefen ontspanningstechnieken zoals diepe ademhaling, meditatie, yoga of progressieve spierontspanning. Deze technieken kunnen helpen om stress te verminderen en je lichaam te ontspannen.

3. Richt je op zelfzorg door gezond te eten, regelmatig te bewegen en voldoende slaap te krijgen. Neem de tijd om activiteiten te doen die je leuk vindt en die je ontspannen en breng structuur in je leven aan.

4. Het kan verleidelijk zijn om je gevoelens te verdoven met middelen zoals alcohol of drugs, maar dit kan juist een averechts effect hebben. Probeer in plaats daarvan de bovenstaande suggesties.

Wat kunnen wij voor je doen?

Somental Care biedt professionele hulp en ondersteunt je in jouw herstelproces. Neem contact op met de huisarts, deze kan je doorverwijzen naar Somental Care. Wij bieden verschillende behandelingen gericht op een cluster C persoonlijkheidsstoornis, zodat er altijd wel een behandeling is die past bij jouw verschijnselen. Je kunt hierbij denken aan cognitieve gedragstherapie of interpersoonlijke therapie. Medicatie kan ook in sommige gevallen worden overwogen. In de behandelingen zullen wij ons richten op autonomie en gehechtheid, interactie verbeterende interventies, grenzen kunnen stellen en herkennen, je met anderen verbonden kunnen voelen zonder jezelf of de ander kwijt te raken, zelfbeeld en identiteitsversterking.

Hulp bij klachten

Wat zijn de klachten?

Klachten bij

Depressie

Klachten bij

Angsten

Klachten bij

Lichamelijk klachten

Klachten bij

Somatoforme stoornissen