Klachten bij

Trauma

Wij behandelen mensen die lijden aan een trauma

Trauma

Wij behandelen mensen die lijden aan een enkelvoudig trauma

Wat is een enkelvoudig trauma?

Een enkelvoudig psychisch trauma verwijst naar een traumatische gebeurtenis die een persoon heeft meegemaakt en die een significante negatieve impact heeft op het welzijn. Het is een gebeurtenis die als buitengewoon schokkend of beangstigend werd ervaren. In tegenstelling tot complexe trauma’s, die zich over een langere periode ontwikkelen en meerdere traumatische gebeurtenissen omvatten, is een enkelvoudig trauma het gevolg van één specifieke gebeurtenis.
Enkelvoudige psychische trauma’s kunnen verschillende oorzaken hebben, zoals ernstige ongelukken, natuurrampen, geweldsmisdrijven, seksueel misbruik, oorlogstrauma’s of het verlies van een dierbare. Dergelijke gebeurtenissen kunnen leiden tot intense angst, hulpeloosheid, shock of afschuw bij de persoon die het trauma heeft ervaren.

Wat zijn symptomen van een enkelvoudig trauma?

De symptomen van een enkelvoudig psychisch trauma kunnen variëren, maar ze omvatten vaak herbelevingen of flashbacks van de traumatische gebeurtenis, vermijding van alle herinneringen of situaties die verband houden met het trauma, verhoogde prikkelbaarheid, angstgevoelens en een algemeen gevoel van onwelzijn. Mensen kunnen ook fysieke symptomen ervaren, zoals hoofdpijn, slapeloosheid en maagklachten. Deze symptomen kunnen direct na het trauma optreden of pas later naar voren komen. Enkelvoudige psychische trauma’s kunnen verschillende oorzaken hebben, zoals ernstige ongelukken, natuurrampen, geweldsmisdrijven, seksueel misbruik, oorlogstrauma’s of het verlies van een dierbare. Dergelijke gebeurtenissen kunnen leiden tot intense angst, hulpeloosheid, shock of afschuw bij de persoon die het trauma heeft ervaren.

Wat kun je er zelf al aan doen?

1. Praat met mensen die je vertrouwt. Erken dat wat je hebt meegemaakt impact op je heeft gehad. Het is normaal om verdriet, angst, woede, verwarring of andere emoties te ervaren na een trauma. Het delen van je ervaring kan helpen bij het verwerken van je gevoelens en het krijgen van perspectief.

2. Geef jezelf de tijd en ruimte om te herstellen. Iedereen heeft zijn eigen tempo bij het verwerken van een trauma, dus forceer jezelf niet om sneller te herstellen dan je kunt.

3. Oefen ontspanningstechnieken zoals diepe ademhaling, meditatie, yoga of progressieve spierontspanning. Deze technieken kunnen helpen om stress te verminderen en je lichaam te ontspannen.

4. Richt je op zelfzorg door gezond te eten, regelmatig te bewegen en voldoende slaap te krijgen. Neem de tijd om activiteiten te doen die je leuk vindt en die je ontspannen.

5. Het kan verleidelijk zijn om je gevoelens te verdoven met middelen zoals alcohol of drugs, maar dit kan het herstelproces bemoeilijken. Probeer in plaats daarvan gezonde manieren te vinden om met je traumatisch herinneringen om te gaan.

Wat kunnen wij voor je doen?

Het is belangrijk om geduldig te zijn tijdens het herstelproces en professionele hulp te zoeken als je merkt dat je er moeite mee hebt om het trauma te verwerken. Somental Care biedt professionele hulp en ondersteunt je in jouw herstelproces. Neem contact op met de huisarts, deze kan je doorverwijzen naar Somental Care. Wij bieden verschillende behandelingen gericht op een enkelvoudig trauma, zodat er altijd wel een behandeling is die past bij jouw verschijnselen.

Behandelingen voor enkelvoudige psychische trauma’s kunnen psychotherapieën omvatten, zoals cognitieve gedragstherapie (CGT), eye movement desensitization and reprocessing (EMDR), exposure en andere vormen van traumagerichte therapie. Medicatie kan soms worden gebruikt om symptomen zoals angst of depressie te behandelen die verband houden met het trauma. Het doel van de behandeling is om de persoon te helpen het trauma te verwerken, de symptomen te verminderen en het psychisch welzijn te herstellen.

Hulp bij klachten

Wat zijn de klachten?

Klachten bij

Depressie

Klachten bij

Angsten

Klachten bij

Lichamelijk klachten

Klachten bij

Somatoforme stoornissen