SomentalCare voor

Dwangstoornis

Wij behandelen mensen die lijden aan een dwangstoornis

Dwangstoornis

Wij behandelen mensen die lijden aan een dwangstoornis

Wat is een dwangstoornis?

Een dwangstoornis, ook bekend als obsessieve-compulsieve stoornis (OCD), wordt gekenmerkt door terugkerende dwanggedachten en/of dwangmatige gedragingen. Dwanggedachten (obsessies) zijn ongewenste, opdringerige gedachten of beelden die angst, spanning of ongemak veroorzaken. Dwangmatige gedragingen (compulsies) zijn herhalende handelingen die iemand uitvoert om de angst veroorzaakt door de dwanggedachten te verminderen.

Als je vermoedt dat je een dwangstoornis hebt, is het belangrijk om professionele hulp te zoeken bij een huisarts, praktijkondersteuner of een psycholoog. Zij kunnen middels een gesprek en vragenlijsten een diagnose stellen en een behandelplan opstellen dat het beste

Wat kun je zelf al doen?

Als je vermoedt dat je een dwangstoornis hebt, zijn hier enkele stappen die je zelf al kunt ondernemen:

  1. Bespreek je symptomen en zorgen met een vertrouwde persoon. Het delen van je ervaringen kan emotionele steun bieden en het gemakkelijker maken om hulp te zoeken.
  2. Er zijn zelfhulpgidsen en werkboeken beschikbaar die je kunnen helpen inzicht te krijgen in je symptomen en strategieën te leren om met dwanggedachten en dwangmatig gedrag om te gaan. Deze kunnen worden gebruikt als aanvulling op professionele behandeling.
  3. Probeer je bewust te worden van de situaties, gedachten of gevoelens die je obsessieve gedachten of compulsieve gedragingen uitlokken. Door je hier bewust van te worden kun je strategieën ontwikkelen om hier beter mee om te gaan.
  4. Minimaliseer stress in je leven. Tijdens perioden van stress kunnen de klachten toenemen.
  5. Oefen ontspanningstechnieken zoals diepe ademhaling, meditatie, yoga of progressieve spierontspanning. Deze technieken kunnen helpen om stress te verminderen en je lichaam te ontspannen.
  6. Overweeg therapie: Cognitieve gedragstherapie (CGT) en exposure en responspreventie (ERP) zijn vaak effectieve vormen van therapie voor OCD. CGT richt zich op het veranderen van gedachten en overtuigingen die dwanggedachten en gedrag in stand houden, terwijl ERP gericht is op het blootstellen aan de angstige situaties en het geleidelijk verminderen van de dwangmatige reacties.

Wat kunnen wij voor je doen?

Somental Care biedt professionele hulp en ondersteunt je in jouw herstelproces bij een dwangstoornis. Wij bieden verschillende behandelingen speciaal gericht op dwangstoornissen, zodat er altijd wel een behandeling is die past bij jouw verschijnselen. Je kunt hierbij denken aan behandelingen gebaseerd op de cognitieve gedragstherapie, exposure en responspreventie maar ook acceptance and commitmenttherapie. In sommige gevallen, afhankelijk van de specifieke symptomen en individuele behoeften, kunnen door een arts medicijnen voorgeschreven worden om dit proces te bevorderen.

 

Het is belangrijk te onthouden dat een dwangstoornis een behandelbare aandoening is. Neem contact op met de huisarts, deze kan je doorverwijzen naar Somental Care zodat wij je een behandeling kunnen bieden die bij jou aansluit.

Hulp bij klachten

Wat zijn de klachten?

Klachten bij

Depressie

Klachten bij

Angsten

Klachten bij

Lichamelijk klachten

Klachten bij

Somatoforme stoornissen