SomentalCare voor

Somatisch symptoomstoornis

Wij behandelen mensen die lijden aan een Somatische symptoomstoornis

Somatisch symptoomstoornis

Wij behandelen mensen die lijden aan een Somatische symptoomstoornis

Wat is een somatisch symptoomstoornis?

Een somatisch symptoomstoornis wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van lichamelijke klachten die aanzienlijk lijden of beperkingen veroorzaken, langer dan zes maanden aanwezig zijn en je dagelijks leven verstoren. Voor deze klachten is vaak geen volledig verklarende medische verklaring gevonden. Dit kan gepaard gaan met bezorgdheid, frustratie of angst.

 

Bij een somatisch symptoomstoornis kunnen verschillende klachten optreden, zowel fysiek, mentaal als emotioneel. Enkele veelvoorkomende symptomen zijn:

 1. Extreme vermoeidheid: Je voelt je continu moe, zelfs na rust en slaap. Het lijkt alsof je nooit volledig kunt herstellen.
 2. Emotionele uitputting: Je hebt het gevoel dat je emotioneel leeg bent en hebt moeite met het reguleren van je emoties. Zelfs kleine taken of situaties kunnen overweldigend zijn.
 3. Fysieke klachten: Je kunt last hebben van hoofdpijn, spierpijn, maag- en darmproblemen, duizeligheid, hartkloppingen of andere lichamelijke symptomen zonder duidelijke medische oorzaak.
 4. Verminderde prestaties en concentratieproblemen: Je merkt dat je minder productief bent dan voorheen. Het is moeilijk om je te concentreren, informatie vast te houden en beslissingen te nemen.
 5. Veranderingen in slaappatroon: Je hebt problemen met in slaap vallen, doorslapen of je slaapt te veel.
 6. Terugtrekking uit sociale activiteiten: Je voelt je geïsoleerd, hebt weinig interesse in sociale interacties en vermijdt vaak contact met anderen.
 7. Verminderd zelfvertrouwen en gevoel van incompetentie: Je hebt het gevoel dat je niet voldoet aan je eigen verwachtingen en die van anderen, waardoor je zelfvertrouwen afneemt.

Het is belangrijk op te merken dat niet iedereen dezelfde symptomen ervaart en dat de ernst van de klachten kan variëren. Als je vermoedt dat je een somatisch symptoomstoornis hebt, is het raadzaam om professionele hulp te zoeken om een juiste diagnose te krijgen en een behandelplan op te stellen.

Wat kun je zelf al doen?

 1. Het is belangrijk om te (h)erkennen dat je een somatisch symptoomstoornis hebt en dat je hier hulp bij kunt zoeken.  Geef jezelf de tijd, het proces kan ups en downs hebben. Wees geduldig met jezelf en zorg goed voor jezelf tijdens je herstel.
 2. Neem tijd voor jezelf. Geef jezelf toestemming om te rusten en te ontspannen. Dit kan betekenen dat je tijdelijk wat taken moet verminderen of pauzes moet nemen gedurende de dag. Prioriteer je eigen welzijn.
 3. Leer om grenzen te stellen en te communiceren over wat je wel en niet kunt doen. Leer “nee” zeggen en zorg voor je eigen behoeften.
 4. Probeer technieken zoals meditatie, diepe ademhaling, yoga of mindfulness om stress te verminderen en te ontspannen.
 5. Kijk naar je dagelijkse routine en levensstijl. Misschien moet je veranderingen aanbrengen in je werkpatroon, slaapgewoonten, dieet en lichaamsbeweging om je welzijn te verbeteren.
 6. Praat met vrienden, familie of steungroepen over wat je doormaakt zodat er wederzijds begrip kan ontstaan. Het hebben van een ondersteunend netwerk kan je helpen bij het omgaan met een somatisch symptoomstoornis.

Wat kunnen wij voor je doen?

De manier waarop een somatisch symptoomstoornis zich uit en de klachten die daarbij passen verschillen van persoon tot persoon. Somental Care biedt professionele hulp op maat en ondersteunt je in jouw herstelproces waardoor je functioneren verbetert, kwaliteit van leven toeneemt en symptomen verminderen.

Neem contact op met de huisarts, deze kan je doorverwijzen naar Somental Care. Wij bieden een multidisciplinaire behandeling speciaal gericht op een somatisch symptoomstoornis en maken deze voor jou op maat, zodat er altijd wel een behandeling is die aansluit bij jouw verschijnselen.

Hulp bij klachten

Wat zijn de klachten?

Klachten bij

Depressie

Klachten bij

Angsten

Klachten bij

Lichamelijk klachten

Klachten bij

Somatoforme stoornissen