Somental Care voor

Depressie

Wij behandelen mensen die lijden aan een depressie

Depressie

Wij behandelen mensen die lijden aan een depressie

Wat is een depressie?

Depressie is een stemmingsstoornis die veel kleuren kent en invloed kan hebben op je gevoelens, gedachten en dagelijkse functioneren. Het kan zich uiten in verschillende symptomen, waaronder aanhoudende gevoelens van verdriet, verlies van interesse in activiteiten, vermoeidheid, slaapproblemen, gewichtsveranderingen, concentratieproblemen, gevoelens van waardeloosheid en soms ook gedachten over de dood of zelfbeschadiging. Het is belangrijk om te begrijpen dat een depressie meer is dan gewoon een periode van droevig of neerslachtig zijn. Het is een complexe aandoening die langdurig kan aanhouden en verschillende aspecten van iemands leven kan beïnvloeden.

Als je vermoedt dat je een depressie hebt, is het belangrijk om professionele hulp te zoeken bij een huisarts, praktijkondersteuner of een psycholoog. Zij kunnen middels een gesprek en vragenlijsten een diagnose stellen en een behandelplan opstellen dat het beste bij jou past.

Wat kan je er aan doen?

Als je denkt dat je depressief bent, zijn er verschillende stappen die je kunt overwegen:

 1. Zoek professionele hulp: Praat met een huisarts, praktijkondersteuner of een psycholoog. Zij kunnen middels een gesprek en vragenlijsten een diagnose stellen en een behandelplan opstellen dat het beste bij jou past.

2. Praat erover: Het kan nuttig zijn om je gevoelens te delen met mensen die dicht bij je staan, zoals vrienden of familieleden. Zij kunnen je ondersteuning bieden tijdens deze moeilijke periode. Ook kunnen naasten betrokken worden bij jou behandeling.

3. Zorg voor jezelf: Probeer gezonde gewoonten aan te nemen, zoals regelmatige lichaamsbeweging, voldoende slaap, gezonde voeding en stressverminderingstechnieken zoals meditatie of ontspanningsoefeningen.

4. Vermijd isolatie: Probeer mensen te zoeken, zelfs als je er weinig zin in hebt. Praat met mensen, doe activiteiten die je leuk vindt en zoek steun in je omgeving.

5. Overweeg therapie: Psychotherapie, zoals cognitieve gedragstherapie (CGT) of interpersoonlijke therapie (IPT), kan helpen bij het aanpakken van negatieve gedachten en gedragspatronen die verband houden met depressie.

6. Medicatie: In sommige gevallen kan medicatie worden voorgeschreven, zoals antidepressiva. Dit moet echter altijd worden beoordeeld door een gekwalificeerde professional.

Wat kunnen wij voor je doen?

Het is essentieel om te benadrukken dat depressie een medische aandoening is en niet eenvoudigweg het gevolg is van een zwakke wilskracht of karakterfout. Het kan vele oorzaken hebben, waaronder een genetische aanleg, chemische onevenwichtigheden in de hersenen, traumatische gebeurtenissen, chronische stress of andere factoren.

Het is belangrijk om te onthouden dat depressie een behandelbare aandoening is. Somental Care biedt professionele hulp en ondersteunt je in jouw herstelproces. Neem contact op met de huisarts, deze kan je doorverwijzen naar Somental Care. Wij bieden verschillende behandelingen voor depressie, zodat er altijd wel een behandeling is die past bij jouw verschijnselen.

Hulp bij klachten

Wat zijn de klachten?

Klachten bij

Depressie

Klachten bij

Angsten

Klachten bij

Lichamelijk klachten

Klachten bij

Somatoforme stoornissen